fönsterlist gummi

Byta fönsterlist i gummi – tips och installation

Gummilisternas funktion i fönster är att försegla glaset mot fönsterkarmen, vilket bidrar till både värme- och ljudisolering. Korrekt installerade och underhållna gummilister kan också skydda mot väder och vind, vilket förlänger fönstrens livslängd. Att regelbundet se över och underhålla dina lister är viktigt för att säkerställa att dina fönster förblir energieffektiva och skyddade mot elementen. Denna korta men informativa guide syftar till att ge dig redskapen som behövs för att lyckas med ditt fönsterunderhåll. Genom att se över din fönsterlist i gummi kan du öka dina fönsters isoleringsförmåga och livslängd.

Kontrollera dina fönsters gummilister

Det är viktigt att regelbundet inspektera dina fönsters gummilister. Kontrollera efter sprickor, hårdhet eller tecken på försämring. Goda gummilister ska vara mjuka och flexibla, inte hårda eller spruckna. Du kan testa listernas elasticitet genom att klämma på dem lätt mellan tummen och pekfingret.

Fönsterlist gummi

Tecken på att fönsterlistens gummi är dåligt

Vanliga tecken inkluderar sprickor, stelhet och en minskad förmåga att återgå till sin ursprungliga form. Om du märker att det drar kallt från fönstren eller om du ser kondens mellan fönsterrutorna, kan det också vara indikationer på att gummilisterna är slitna och behöver bytas ut.

Konsekvenser av dåliga fönsterlister i gummi

Om dina fönsterlister är slitna eller skadade, kan detta leda till ökad energiförbrukning på grund av dålig isolering. Dessutom kan vatteninträngning och fuktighetsskador uppstå, vilket kan skada både fönstret och den omgivande väggen.

Känna igen och förstå olika typer av lister

Det finns flera olika typer av gummilister för fönster, inklusive kompressionslister, glidande lister och magnetiska lister. Varje typ har olika egenskaper och användningsområden beroende på fönstrets design och de specifika kraven för tätning.

Fönsterlist-gummi

Byte av fönsterlist i gummi – steg för steg

 • Ta bort den gamla listen
  Innan du börjar, se till att du har ett plant underlag att arbeta på och att du har på dig lämpliga skyddshandskar för att undvika skärskador.Använd en platt skruvmejsel, en listborttagare eller ett liknande verktyg för att försiktigt lyfta bort den gamla gummilisten från spåret i fönsterkarmen. Börja i ett hörn och arbeta dig runt, var försiktig så att du inte skadar karmens yta.Efter att listen är borttagen, använd en pensel eller en handdammsugare för att rengöra spåret från lösa partiklar och damm.
 • Rengöra ytan
  Använd en fuktig trasa med milt rengöringsmedel för att noggrant rengöra området där den nya listan ska installeras. Detta säkerställer att ytan är fri från olja, smuts och rester som kan förhindra att den nya listan fäster ordentligt.Använd en torr, ren trasa för att torka av fönsterkarmen efter rengöring. Det är viktigt att ytan är helt torr för att säkerställa att den nya gummilisten fäster ordentligt och håller tätt.
 • Mäta och klippa till den nya listan
  Använd ett måttband för att mäta den totala längden som behövs för den nya gummilisten. Lägg till några centimeter på totala längden för att ha lite extra material att arbeta med.Med en vass sax eller en hobbykniv, klipp till gummilisten i rätt längd. Se till att snittet är rakt för att undvika luckor där list och karm möts.
 • Installera den nya listen
  Börja med ett hörn och tryck försiktigt in den nya gummilisten i spåret på fönsterkarmen. Använd händerna för att trycka listan på plats och försäkra dig om att den är jämnt placerad längs hela fönstret.Använd en mjuk, icke-skarpt verktyg, som en plastspatel eller en listrulle, för att försiktigt trycka listan djupare in i spåret och säkerställa att den sitter fast överallt.

Några extratips gällande installation av fönsterlist i gummi

Förbehandling av spåret
Innan du installerar den nya listan, kan du applicera en tunn linje av fönsterlistlim i spåret för extra fäste. Detta är särskilt användbart i områden med extremt väder eller där fönstren ofta utsätts för kraftig vind.

Flexibilitet
Om gummilisten är svår att manövrera på plats, kan du använda en hårtork på låg värme för att göra gummit mjukare och mer formbart. Detta underlättar installationen men gör det utan att överhetta gummit.

Slutförande
När gummilisten är på plats, kontrollera längs hela karmen för att säkerställa att det inte finns några luckor eller delar av listen som sticker ut. Om listan inte sitter perfekt, justera försiktigt tills du är nöjd med passformen.

Underhåll
Efter installationen, torka av den nya gummilisten med en fuktig trasa för att ta bort eventuella fingeravtryck eller smuts. Notera att regelbundet underhåll och rengöring av listerna kommer att förlänga deras livslängd och funktionalitet.

Göra själv eller anlita en professionell?

Om du är bekväm med DIY-projekt, kan byte av gummilister vara en relativt enkel uppgift. Men om fönstren är svåra att nå, eller om du inte är säker på vilken typ av list som bäst passar dina fönster, kan det vara klokt att anlita en professionell. De kan ge råd om rätt typ av list och se till att installationen blir korrekt utförd.

Fönsterlist gummi

Sammanfattning av vår guide: Byta fönsterlist i gummi

Att underhålla och vid behov byta ut din fönsterlist i gummi är en viktig del av fönstervården. Korrekt underhållna gummilister kan förbättra ditt hem energieffektivitet, minska buller och skydda mot väder och vind. Genom att förstå olika typer av lister och känna till de grundläggande stegen för att byta ut dem, kan du säkerställa att dina fönster förblir i toppskick, vilket sparar både energi och pengar över tid. Läs mer om underhåll av fönster och spanjoletter här.

Annons